Vesti

Kao što smo ranije najavili, na naše veliko zadovoljstvo, došao je i dugoočekivani trenutak. Predstavljamo vam produkte našeg novog projekta. U pitanju je prvi klip na temu Socijalne anksioznosti.

Doživljaj anksioznosti je pojava sa kojom se susrećemo svi, dok njen intenzitet različito doživljavamo u zavisnosti od trenutne situacije i naše individualnosti. Znojenje dlanova ili lupanje srca usled straha, napetosti ili zabrinutosti zbog onoga što sledi, svima nama su vrlo dobro poznati.

Na kvalitet i intenzitet anksioznosti utiče i situacija u kojoj se ona javlja. Tako se socijalna anksioznost izražava u prisustvu drugih ljudi, i predstavlja strah od procene i negativne kritike od strane drugih. U takvim situacijama (kao što su, na primer, javni nastupi), imamo jaku potrebu da ostavimo dobar utisak na druge, i da se „ne obrukamo“.

Tada se javlja snažan (često parališući) strah da drugi ljudi mogu kod nas primetiti nešto neadekvatno, neprihvatljivo ili neprivlačno. Na taj način, sebe lišavamo prava da pogrešimo, a ukoliko se to ipak desi, posledice svojih grešaka doživljavamo kao definitivne i nepopravljive.

Iako izbegavanje socijalnih situacija trenutno ublažava doživljav anksioznosti, dugoročno ima suprotan efekat. Preispitivanje naših misli u toj situaciji nam može pomoći da je realnije sagledamo i da umanjimo našu anksioznost. A ukoliko procenimo da nismo dovoljno podržani da sami „izađemo na kraj“ sa njom, veoma je važno da znamo – nismo sami, a podrška uvek postoji, i možemo da je iskoristimo!