Depresivnost

Još jedna od tema koju vam našim klipovima predstavljamo je tema depresivnosti. Pre svega želimo da naglasimo da depresivnost, kao i depresija, nije znak slabosti, već je stanje duševne patnje koja je sastavni deo iskustva svakog od nas.
To je stanje koje se, pre svega, odlikuje teškoćama u fizičkom, emocionalnom i ponašajnom aspektu našeg svakodnevnog funkcionisanja. Nezainteresovanost, osećanje tuge, doživljaj bezvrednosti, potištenosti, umora, problemi sa apetitom i spavanjem su samo neke od manifestacija koje ukazuju na depresivnost.

Prevazilaženje depresivnosti najpre zahteva svesnost o njenim uzrocima i njihovo razumevanje. Jedan od najčešćih psiholoških uzroka depresivnosti je otuđenje od naših autentičnih potreba, usled zanemarivanja i zapostavljanja ličnih želja i ciljeva. Upravo nas neprijatnost depresivnosti opominje da se više posvetimo sebi i onome što nam je istinski važno.

Dugoročna izloženost patnji, pasivnost i neposezanje za podrškom doprinose razvoju pesimizma, beznađa, bezvoljnosti… i čine da depresivnost postepeno preraste u depresiju i poprimi kvalitet hroničnog psihičkog poremećaja. U vezi sa tim, važna je svesnost o tome da se u kontaktu sa drugim ljudima nalazi značajna podrška, te da je deljenje osećanja i doživljaja lekovito za svakog od nas.
Sa tom idejom ponovo želimo da istaknemo da podrška uvek postoji i da je možete iskoristiti.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *