Gubitak

“Da li se ovo stvarno meni dešava?! Kako ću sad? Zašto?! Ovo nije fer!”
Svaki gubitak je teško i neprijatno iskustvo, koje dovodi do promene našeg unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta. To može biti gubitak osobe, posla, doma, prilike…dakle, gubitak bilo čega što je nama značajno. Oni su izvan naše kontrole i često nepredvidivi. Mogu dovesti do bujice osećanja: ljutnja, tuga, mržnja, krivica, bes, ljubomora… To su normalni i neophodni odgovori, koji nam pomažu da preživimo situaciju.

Možemo govoriti o četiri faze tugovanja: faza šoka, faza protesta, faza očaja i faza oporavka. Kako bi se proces tugovanja završio, neophodno je, pre svega, prihvatiti stvarnost, zatim proraditi bol zbog gubitka, nakon čega sledi prilagođavanje na život bez izgubljenog, kako bismo mogli da preusmerimo energiju u nove odnose i nastavimo sa životom.

Ne postoji prava ili pogrešna reakcija na gubitak. Svako se sa gubitkom nosi na različite načine. Potporu u prevazilaženju tuge možemo naći u sopstvenim unutrašnjim snagama, kao i okolini. O gubitku možemo otvoreno razgovarati ili pronaći druge načine na koje ćemo ispoljiti svoju bol.
Ukoliko dopustimo sebi da osetimo različite emocije, time ćemo učiniti dobru stvar za sebe. Tugovanje je proces koji ima svoj početak i kraj.
PODRŠKA POSTOJI, A MI JE MOŽEMO ISKORISTITI!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *